Restauracja na kółkach - przydatne rozwiązania

23 lut 2021

Foodtrucki cieszą się ogromną popularnością. Niski próg wejścia sprawia, że na biznes taki decyduje się coraz więcej początkujących restauratorów. Jak się jednak wyróżnić? O czym pamiętać? Przedstawiamy przydatne rozwiązania.

Zabezpieczanie żywności i pakowanie na wynos

Jedną z pierwszych kwestii, które powinien rozważyć świeżo upieczony właściciel foodtrucka, jest przechowywanie żywności. Jako że lokal na kółkach serwuje głównie na wynos, konieczne jest też odpowiednio wczesne dobranie sposobu pakowania. Rozwiązań jest dużo, najlepiej jednak sprawdzają się papierowe torebki i tacki. W kwestii przechowywania warto jednak zwrócić uwagę na produkty nowoczesne. Jedzenie pozostałe po serwisie może trafić do pojemnika lub zostać zafoliowane. Oprócz zwykłej folii spożywczej dobrze sprawdza się tu termokurczliwa folia poliolefinowa. Z jej pomocą można nie tylko zabezpieczać żywność, ale także pakować ją do sprzedaży. Takie estetyczne rozwiązanie przyda się np. w przygotowywaniu kanapek na wynos.

Agregaty chłodnicze

Oczywiste jest, że do przechowywania żywności będziemy potrzebować też chłodni lub lodówek. W zabudowie foodtrucka można uwzględnić urządzenia wyposażone we własne agregaty, lub te wymagające podłączenia do agregatu zewnętrznego. Ze względu na oszczędność miejsca lepszym rozwiązaniem jest oczywiście agregat zewnętrzny, montowany w nadbudowie pojazdu. Warto wybrać model jak najbardziej energooszczędny, trzeba jednak zwrócić szczególną uwagę na jego osprzęt. Jeśli urządzenie ma pracować w pobliżu żywności, musi być do tego odpowiednio dostosowane. Przykładowo, zamiast zwykłego manometru powinno ono posiadać, dopuszczony do kontaktu z żywnością manometr kwasoodporny. Agregat i osprzęt dedykowany dla gastronomii posłuży też po prostu dłużej.

Miejsce dla Klientów

Przy ciągłym przemieszczaniu się zapewnienie zewnętrznego miejsca dla Klientów nie ma zbyt wielkiego sensu. Wiele foodtrucków działa jednak stacjonarnie. W takim wypadku warto już zadbać o kilka stolików, krzesełka i parasole. Taki ogródek nie jest dużą inwestycją, a skutecznie zachęca do skorzystania z usług. Przy dużym samochodzie dobrym pomysłem będą też pergole. Przy drobnych modyfikacjach zainstalowanie ich nie powinno stanowić żadnego problemu. Jeśli foodtruck jest zaparkowany na stałe przy ścianie budynku, to można na niej zamontować tez nowoczesne pergole tarasowe. Konieczna będzie oczywiście zgoda właściciela, ale takie rozwiązanie będzie niezwykle praktyczne, nada także lokalowi wyjątkowości i przyciągnie klientów.

Rynek jest pełen rozwiązań, które można zaimplementować w foodtrucku. Jeśli planujecie budowę własnej restauracji na kółkach, to miejcie je na uwadze. Nowości są najlepszym sposobem na przyciągnięcie Klientów.

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.