Restauracja z ogródkiem - przydatne rozwiązania

3 gru 2020

Prowadzenie lokalu gastronomicznego z zewnętrznym ogródkiem nie różni się szczególnie od prowadzenia takiego, który go nie posiada. Jedyną większą różnicą jest delikatna zmiana w organizacji pracy kelnerów, konieczność zakupu zewnętrznego wyposażenia i ewentualne przygotowanie się na zwiększony ruch. Jeśli rozważasz taki dodatek do swojej restauracji, zapraszamy do lektury!

Wyposażenie ogródka

Podstawą każdego ogródka restauracyjnego są oczywiście stoliki i krzesła. Muszą być to meble zewnętrzne i obciążone. Jeśli kupimy te niedostosowane, istnieje spore prawdopodobieństwo, że zaczną one samowolnie zwiedzać ulicę przy pierwszej letniej, niespodziewanej nawałnicy. Będą też niszczeć na deszczu, a nie zawsze w ciągu dnia mamy czas i siły przerobowe na to, by chować całe wyposażenie do środka.

Ważna jest też ochrona przed słońcem i deszczem. Najpopularniejsze są parasole montowane w stolikach, warto jednak rozważyć inne opcje. Jeśli nie dysponujemy dużą przestrzenią, a jedynie kawałkiem wzdłuż wejścia do restauracji, rozważmy markizy lub pergole tarasowe. To świetne rozwiązanie ze względu na szybkość montażu i trwałość. Takie niecodzienne zadaszenie doda też restauracji uroku i wyróżni ją z tłumu.

Przechowywanie żywności

Jeśli otwieramy sezonowy ogródek, musimy liczyć się z tym, że będziemy mieć znacznie zwiększony ruch. Wynika z tego bezpośrednio potrzeba większego zapasu towarowego, który gdzieś trzeba przechować. Jeśli nie posiadamy komory chłodniczej, a nasze lodówki i zamrażarki ledwie wystarczają na magazynowanie towaru przy stałym obłożeniu, trzeba będzie pomyśleć o dodatkowych.

Jeśli pomimo posiadania wystarczającego magazynu czujemy presję przez duży zapas towarowy, możemy pokusić się o wprowadzenie nowoczesnych metod pakowania żywności. Pakowarka próżniowa to podstawa, ale możemy też pójść o krok dalej i zapoznać się z nowinką, jaką jest folia poliolefina. Jest to atestowany materiał termokurczliwy, z pomocą którego możemy pakować nawet gorące produkty. Świetnie zachowuje też świeżość warzyw i jest w pełni biodegradowalny.

Dodatkowe zabezpieczenia

Jeśli chcemy mieć pewność, że nic nas nie zaskoczy, musimy też wprowadzić dodatkowe procedury kontrolne. Oprócz dokładnego sprzątania i prowadzenia ewidencji temperatur zgodnie z przepisami Sanepidu warto zainwestować też w drobiazgi, które pomogą zadbać o brak szkodliwych niedociągnięć w najbardziej burzliwym sezonie. Dobrym pomysłem będzie zainstalowanie alarmu informującego o niedomkniętych drzwiach do komory chłodniczej lub inwestycja w manometry wzorcowe. Będziemy mieć dzięki nim pełną kontrolę nad pracą sprężarek naszych chłodni, zdążymy więc wyłapać wszelkie ewentualne awarie na długo, zanim zdążą narobić poważnych strat.

Ogródek zewnętrzny to świetny i niedrogi sposób na sezonowe zwiększenie ruchu w naszym lokalu. Przy odpowiednim przygotowaniu, stworzenie go nie stanowi wielkiego wyzwania. Jeśli tylko mamy na to miejsce, warto spróbować.

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.