Restauracja z ogródkiem - przydatne rozwiązania

Prowadzenie lokalu gastronomicznego z zewnętrznym ogródkiem nie różni się szczególnie od prowadzenia takiego, który go nie posiada. Jedyną większą różnicą jest delikatna zmiana w organizacji pracy kelnerów, konieczność zakupu zewnętrznego wyposażenia i ewentualne przygotowanie się na zwiększony ruch. Jeśli rozważasz taki dodatek do swojej restauracji, zapraszamy do lektury!

Wyposażenie ogródka

Podstawą każdego ogródka restauracyjnego są oczywiście stoliki i krzesła. Muszą być to meble zewnętrzne i obciążone. Jeśli kupimy te niedostosowane, istnieje spore prawdopodobieństwo, że zaczną one samowolnie zwiedzać ulicę przy pierwszej letniej, niespodziewanej nawałnicy. Będą też niszczeć na deszczu, a nie zawsze w ciągu dnia mamy czas i siły przerobowe na to, by chować całe wyposażenie do środka.

Ważna jest też ochrona przed słońcem i deszczem. Najpopularniejsze są parasole montowane w stolikach, warto jednak rozważyć inne opcje. Jeśli nie dysponujemy dużą przestrzenią, a jedynie kawałkiem wzdłuż wejścia do restauracji, rozważmy markizy lub pergole tarasowe. To świetne rozwiązanie ze względu na szybkość montażu i trwałość. Takie niecodzienne zadaszenie doda też restauracji uroku i wyróżni ją z tłumu.

Przechowywanie żywności

Jeśli otwieramy sezonowy ogródek, musimy liczyć się z tym, że będziemy mieć znacznie zwiększony ruch. Wynika z tego bezpośrednio potrzeba większego zapasu towarowego, który gdzieś trzeba przechować. Jeśli nie posiadamy komory chłodniczej, a nasze lodówki i zamrażarki ledwie wystarczają na magazynowanie towaru przy stałym obłożeniu, trzeba będzie pomyśleć o dodatkowych.

Jeśli pomimo posiadania wystarczającego magazynu czujemy presję przez duży zapas towarowy, możemy pokusić się o wprowadzenie nowoczesnych metod pakowania żywności. Pakowarka próżniowa to podstawa, ale możemy też pójść o krok dalej i zapoznać się z nowinką, jaką jest folia poliolefina. Jest to atestowany materiał termokurczliwy, z pomocą którego możemy pakować nawet gorące produkty. Świetnie zachowuje też świeżość warzyw i jest w pełni biodegradowalny.

Dodatkowe zabezpieczenia

Jeśli chcemy mieć pewność, że nic nas nie zaskoczy, musimy też wprowadzić dodatkowe procedury kontrolne. Oprócz dokładnego sprzątania i prowadzenia ewidencji temperatur zgodnie z przepisami Sanepidu warto zainwestować też w drobiazgi, które pomogą zadbać o brak szkodliwych niedociągnięć w najbardziej burzliwym sezonie. Dobrym pomysłem będzie zainstalowanie alarmu informującego o niedomkniętych drzwiach do komory chłodniczej lub inwestycja w manometry wzorcowe. Będziemy mieć dzięki nim pełną kontrolę nad pracą sprężarek naszych chłodni, zdążymy więc wyłapać wszelkie ewentualne awarie na długo, zanim zdążą narobić poważnych strat.

Ogródek zewnętrzny to świetny i niedrogi sposób na sezonowe zwiększenie ruchu w naszym lokalu. Przy odpowiednim przygotowaniu, stworzenie go nie stanowi wielkiego wyzwania. Jeśli tylko mamy na to miejsce, warto spróbować.